Ledenavond + winteruitje

Ledenavond:

Beste leden en donateurs,

De wintermaanden schieten inmiddels al weer lekker op. Hopelijk krijgen we nog een paar koude dagen met vorst dat zal ons allen goed doen. Want voordat we het weten zitten we alweer in maart en beginnen we weer volop met het nieuwe teelt seizoen. Omdat het nieuwe teelt seizoen snel voor de deur staat lijkt het ons interessant om het eens over Beslissings Ondersteunende Systemen te hebben en wat we hier zoal mee kunnen. Daarnaast zullen wij ook het onderwerp mechanische onkruidbestrijding beet pakken.

Donderdag 18 Februari 2016
‘t Arbeidsbureau in Café ‘Bij de Buren’
te Wieringerwerf
Aanvang 20:00 uur

Voor de pauze is het woord aan Kees Vogelaar, teeltspecialist bij Agrovision. Hij zal ons alles vertellen over Beslissings Ondersteunende Systemen (BOS) en over het programma Gewis.
Met behulp van Gewis kunnen gewasbeschermingsmiddelen optimaal worden ingezet. Wat is bijvoorbeeld het juiste spuittijdstip voor een bepaald middel? Wanneer kan een bepaald middel wel gespoten worden en wanneer beter niet? Wanneer kan de dosering verlaagd worden? Het programma houdt met heel veel verschillende factoren rekening zoals weersverwachting, straling, luchtvochtigheid en bodemvocht.
Met behulp van een Beslissings Ondersteunend Systeem kan bepaald worden wanneer er het beste gespoten kan worden tegen bijvoorbeeld phytophtora of andere ziekten in verschillende gewassen. Hierbij wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld gewasgroei, ziektedruk en vorige bespuitingen.
Twee hele interessante onderwerpen, waar we zeker wat mee kunnen in de praktijk!

De tweede spreker van de avond is Roel van Campen van Rumptstad/Steketee. Hij zal ons meenemen naar de wereld van mechanische onkruidbestrijding met bijv. schoffelmachines, en met de belangrijke vragen, Hoe is de werking in de praktijk? Hoe is dit technisch ontwikkeld? En wat kunnen we in de toekomst verwachten?

Iets wat we ook steeds vaker om ons heen zien en horen is het ploegen van de grond met een Eco ploeg. Hierbij wordt ondieper geploegd dan bij het conventionele ploegen. Wat zijn hier de voordelen van? Waarom zouden wij als agrariër met een Eco ploeg moeten gaan rijden i.p.v. de normale ploeg? Op deze en vele andere vragen hopen wij op deze avond een antwoord te krijgen!

Kortom, het belooft weer een zeer boeiende avond te worden en we hopen je hier dan ook te zien!

Winteruitje:

De winter vordert gestaag en daarom is het natuurlijk weer tijd voor een winteruitje. Dit jaar zoeken we het niet ver weg maar willen we wat bedrijven in de buurt beter leren kennen. Het winteruitje vind plaats op Zaterdag 5 Maart. Het programma ziet er als volgt uit:

13:00 Verzamelen/vertrek parkeerplaats voor de Maaier te Wieringerwerf
13:30 Start rondleiding Bezoek Agriport door Petra Barendse (paprika en tomatenteelt)
14:30 Koffie
15:00 Start rondleiding Energie Combinatie Wieringermeer (aardwarmteproject)
15:45 Vertrek richting Wieringerwerf
16:00 Start rondleiding Beukeveld exports door Gerard Wit
17:45 Vertrek richting parkeerplaats voor de Maaier
18:00 Start All-in buffet bij Lotus Wokplaza
20:30 Einde winteruitje

Het vervoer zal verzorgd worden door de bestuursleden met eigen auto’s. Wil je als lid ook graag zelf rijden, geef dit dan even aan bij de aanmelding.
Aanmelden voor het winteruitje kan hier onder.

Tot zaterdag 5 maart!

Groeten, het AJW bestuur,

Edo Bouthoorn, Jaap Hotting, Arjen Wonder, Jelmer Wijman, Jos Laan, Arno Vriesman,
Mark van Essen en Jos de Nijs.

Aanmelden winteruitje:

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

 Ik ga naar de excursies + het eten Ik ga alleen naar de excursies
 Ik wil graag meerijden Ik zorg voor eigen vervoer In zorg voor eigen vervoer en er kunnen mensen meerijden

Uw bericht